Per què no tenim fibra als polígons?

fibra-optica-mejoradaDarrerament la companyia Movistar ha mogut els fils comercials per a trobar-se amb representants de les nostres comarques, de l’administració i les empreses, per a exposar-nos la situació pel que fa a la disponibilitat de banda ampla amb fibra òptica.

Tothom li ha fet veure a l’operadora que hi ha necessitats imperioses de les empreses situades als polígons, i que aquestes estan desateses en la majoria dels casos.

La resposta de Movistar, resumida, passa pels següents arguments:

-Totes les empreses que en vulguin disposar, tenen al seu abast connexions de fibra amb circuits dedicats, amb un cost no inferior als 600 € mensuals, i en la majoria de casos, bastant superior.

-Les connexions FTTH (per entendre’ns, les que tenim a casa per 42€) no estan pensades per al mercat empresarial, i per tant, el seu desplegament es prioritza en entorns urbans residencials.

-El desplegament de FTTH en polígons es fa a poc a poc, a mesura que es va detectant una concentració de demanda que justifiqui la inversió.

Vista aquesta situació, la conclusió que en traiem és que les empreses en podran disposar si tenen sort. Si estan allunyades del nucli urbà, més que sort, necessiten la intervenció divina.

Movistar és una mescla curiosa d’empresa privada i estament públic, tot i que formalment és només la primera. Però la seva posició dominant en el mercat, i les seves maneres tradicionalment abusives, la converteixen en un aliat poc fiable, amb qui malgrat tot, totes les administracions intenten tenir unes relacions excel·lents, normalment des de la subordinació.

Així, les nostres administracions els han d’implorar ara que tinguin la bondat de perdre diners fent arribar la FO als centres de treball allunyats del centre, després que aquestes han deixat que Movistar instal·li a les nostres façanes unes horribles caixes negres, fins i tot en carrers o edificis singulars, per fer arribar la FO al mercat residencial (clients als que a més de vendre’ls fibra els ven canals de televisió).

Si qualsevol empresa o particular del nostre entorn gosés fer una cosa similar, els cauria al damunt tot el pes de la reglamentació. Provin vostès de deixar un cable vist a una façana, i ho entendran.

Però som així, forts contra el feble, i febles davant del fort. Per això no tenim la FO on més falta ens fa.

La solució? si volem accelerar la disponibilitat de fibra òptica hi ha bàsicament dos camins: el que ens proposa Movistar és agregar la demanda per a que ho percebin com a una inversió rendible, i esperar que els seus plans de desplegament ens concedeixin aquesta gràcia.

L’altre és que altres operadors, potser impulsats pels ajuntaments, facin els seus projectes de desplegament. L’experiència en altres municipis indica que quan aquests han buscat alternatives, Movistar ha fet el pas per bloquejar la possible aparició de competència.

David Andreu
@davidandreu

Tags: , , , , ,

One Response to “Per què no tenim fibra als polígons?”

  1. Conrad Rovira escrigué:

    Nacionalització de les xarxes de comunicació, energia, carreteres i ferrocarril i lliure competència d’operadors !!

    Fa pocs dies, Sixte Cambra ( President del Port de Barcelona ), comentava que el transit de grans creuers no és rendible per al Port, ja que els creuers ocupen molts recursos ( grans eslores ) i deixen poc calaix. Els creuers en canvi són econòmicament molt beneficiosos per a Barcelona ciutat i amb aquest argument defensava la no privatització. Em va semblar un argument raonable.

    La implantació de la FO és el mateix cas enfocat al revés. Les privatitzacions salvatges empobreixen tot i que qualsevol opció pot ser dolenta si s’executa prou malament.

Leave a Reply